Daugiau nei tik saldumas
Saldus kaip cukrus yra įprastas išsireiškimas, o cukrus tikrai prideda saldumo. Tačiau cukrus turi ne tik gryną, aiškų saldumą, bet ir daug kitų natūralių savybių, kurios virtuvėje yra privalumas.
Džemai ir drebučiai
Cukrus sustiprina vaisių ir uogų skonį bei suteikia naminiams marmeladams, džemams ir drebučiams malonų saldumą. Cukrus, derinamas su pektinu ir vaisių rūgštimi, suteikia marmeladams, džemams ir drebučiams tinkamą tekstūrą.
Kadangi cukrus suriša vandenį, jis veikia kaip natūralus konservantas. Mikroorganizmai, dėl kurių maistas tampa blogas, gali gyventi tik laisvame vandenyje. Cukrus taip pat padeda išsaugoti natūralias vaisių ir uogų spalvas.
Cukrus turi įtakos tokioms maisto savybėms kaip
• Saldumas
• Skonis ir aromatas
• Tekstūra
• Išsilaikymo savybės
• Spalva
Sultys
Naminių sulčių gaminimas - puikus būdas pratęsti vasarą. Šiame kontekste cukrus atlieka kelias svarbias funkcijas. Cukrus sustiprina vaisių ir uogų skonį ir suteikia saldumo, kad išlaikytų jų šviežumą.
Cukrus taip pat yra natūralus būdas pagerinti sulčių išsilaikymo savybes. Kadangi cukrus suriša vandens kiekį sudedamosiose dalyse, mikroorganizmų augimui kelias užkertamas. Be to, dėl cukraus jūsų namuose pagamintos sultys ilgiau išlaiko savo spalvą.
Cukrus turi įtakos tokioms maisto savybėms kaip
• Saldumas
• Skonis ir aromatas
• Išsilaikymo savybės
• Spalva
Duona, pyragai ir pyragaičiai
Mėgstantiems kepti cukrus yra pagrindinis ingredientas virtuvėje. Cukrus suteikia skonio, bet taip pat atlieka lemiamą vaidmenį tekstūros, tūrio ir išlaikymo savybių atžvilgiu.
Kai kepate duoną, cukrus maitina mieles. Kylant formuojasi anglies dioksidas, dėl kurio tešla išsipučia ir duona tampa drėgnesnė ir puresnė. Atsižvelgiant į cukraus ar sirupo kiekį, galutiniame produkte gali nelikti cukraus.
Konditerijos gaminiuose ir drėgnuose pyraguose cukrus suriša tešlą, todėl galutiniam produktui pridedamas tūris. Kadangi cukrus suriša vandenį, jis taip pat pagerina laikymo savybes. Sausainiai ir plutelės įgauna traškumą ir spalvą dėl to, kaip cukrus reaguoja kaitinamas.
Cukrus turi įtakos tokioms maisto savybėms kaip
• Saldumas
• Skonis ir aromatas
• Dydis
• Tekstūra
• Kildymo savybės
• Išsilaikymo savybės
• Spalva
Ledai
Kuo didesnė cukraus koncentracija, tuo žemesnė užšalimo temperatūra. Tai ledų ir kitų šaldytų desertų privalumas, nes cukrus neutralizuoja didelių ledo kristalų susidarymą ir suteikia ledams glotnią ir kreminę konsistenciją. Be abejo, cukrus taip pat suteikia saldumo ir sustiprina kitus ledų skonius, pvz., vanilės sėklų, vaisių ar uogų.
Cukrus turi įtakos tokioms maisto savybėms kaip
• Saldumas
• Skonis ir aromatas
• Užšalimo temperatūra