Tvarus auginimas ir gamyba
Cukriniai runkeliai iš prigimties yra aplinką tausojantis augalas. Ekstrahuojant cukrų, cukriniuose runkeliuose esantis vanduo perdirbamas, o cukrinių runkelių likučiai, pavyzdžiui, runkelių minkštimas ir melasa, paverčiami vertingais pašarais. Mūsų Fairtrade sertifikuoti cukranendrių cukraus produktai yra iš Pietų Amerikos ir Afrikos.
Mityba iš dirvožemio, saulės energija
Cukriniai runkeliai su ilgomis šaknimis, kurios gali nusidriekti iki dviejų metrų į žemę, efektyviai panaudoja dirvožemyje esančias maistines medžiagas. Tai sumažina tręšimo poreikį. Cukrinius runkelius galima palyginti su saulės kolektoriumi, kuris saulės energiją paverčia cukrumi.
Cukriniai runkeliai taip pat yra veiksmingas žemės ūkio paskirties žemės išlaikymo būdas. Runkeliai auginami naudojant sėjomainą ir toliau auga rudenį, nuėmus kitų kultūrų derlių. Cukrinių runkelių auginimas lauke, kuris kitais sezonais naudojamas javams auginti, yra natūralus būdas sumažinti piktžolių kiekį ir užkirsti kelią augalų ligoms.
Visas runkelis bus sunaudotas
Cukriniuose runkeliuose yra apie 16% cukraus, tačiau, kaip ir daugelyje kitų kultūrų, juose taip pat yra daug vandens - apie 75%. Cukraus gavybos metu sunaudojama daug vandens, tačiau, laimei, iš tikrųjų galime panaudoti cukriniuose runkeliuose esantį vandenį. Pakartotinai naudojant cukruje esantį vandenį iki 20 kartų, mūsų produkcija 90 % apsirūpinusi vandeniu.
Kai cukrus išgaunamas iš cukrinių runkelių, gauname skaidulų turtingą runkelių masę, kuri po džiovinimo ir spaudimo naudojama įvairiems gyvulių pašarams. Melasa yra klampus sirupas, kuris lieka galutiniame gamybos etape, kai susidaro gryni cukraus kristalai. Melasa naudojama kaip skanus ir daug energijos turintis pašaras karvėms ir arkliams.
Daugiau informacijos apie mūsų tvarumo darbą rasite adresu www.nordzucker.com/en/nordzucker-together-sustainable
KRAV ir sąžiningos prekybos („Fairtrade“) etiketės
Priešingai nei daugelis mano, cukriniuose runkeliuose ir cukranendrėse esantis cukrus nesiskiria, o abu augalai duoda vienodą galutinį produktą. (Kita vertus, vadinamasis žaliavinis cukrus pasižymi tuo, kad cukraus kristalai po gamybos turi cukraus sulčių rezervą, kuris žaliaviniam cukrui suteikia rudą spalvą).
„Dansukker“ ekologiški produktai gaminami iš cukranendrių cukraus iš Afrikos ir Pietų Amerikos. Naudojami auginimo metodai yra tai, kas išskiria mūsų ekologiškus cukraus produktus iš mūsų įprastų produktų. Ekologiškai auginamas dirvožemis gauna maistines medžiagas iš natūralių trąšų, o visa piktžolių kontrolė atliekama rankiniu būdu. Ekologiška cukrinių runkelių produkcija šiuo metu vystoma Danijoje, Vokietijoje ir Lietuvoje, todėl tikimės netrukus pasiūlyti šiuos produktus Švedijoje.
„Dansukker“ asortimentas taip pat apima sąžiningos prekybos ženklu pažymėtus cukraus produktus iš Paragvajaus ir Mauricijaus pasėlių. Pirkdami „Fairtrade“ produktus prisidedate prie geresnių darbo sąlygų ir saugesnių socialinių sąlygų gamintojams ir darbuotojams skurdesnėse pasaulio dalyse.
Skaityti daugiau apie „Fairtrade“ ženklu pažymėto cukraus gamybą.